مفاهیم SCSI و SAS و SATA
در این مقاله با انواع تکنولوژی های sas و sata و scsi بیشتر اشنا خواهیم شد و نگاهی به تاریخچه ای آنها خواهیم انداخت .
SCSI
اولین نسخه های SCSI در سال 1980 به عنوان هارد دیسک معرفی شد .طی چندین سال ورژن های مختلفی از آن با بازار آمد که در آن سرعت جا به جایی اطلاعات افزایش یافته بود ، امکان افزایش طول سیم تا مقداری بهبود یافته بود ، و همچنین تعداد کانکشن هایی که از یک سیم میتوان گرفت افزایش یافت . که تاریخچه ایی کوتاه از آن به شرح زیر است :
SCSI-1:
اولین نسل اسکازی هاست که در هر کابل خود حداکثر تا 8 کانکشن را پشتیبانی میکرد(ID 0-7) و خود سیستم یکی از آنها را میگرفت ؛ و این کابل در نهایت محدود به 7 دیوایس میشد .
SCSI-2:
قدمی بزرگ برای دریافت استاندارد برداشت ، سرعت انتقال اطلاعات را افزایش داد با معرفی SCSI-2 کابل Wide-SCSI نیز معرفی شد که میتوانت تا 15 دیوایس را روی یک کابل ساپرت کند .
SCSI-3
با Ultra SCSI که سرعت و طول کابل افزایش یافته بود که به چند زیر شاخه تقسیم میشد ، Fast-20 , Fast-40 … ، که عدد همراه با Fast برمگشت به سرعت فرکانس باس .
نکته کلیدی در کابل های SCSI این است که این کابل ها از 8 رشته تشکیل شده اند که به صورت موازی اطلاعات را انتقال می دهند اما مشکل کابل های موازی نویز CrossTalk بود که باعث محدودیت رو طول کابل و سرعت شده بود.
ATA &SATA
Advanced Technology Attachment) ATA) یکی از معروف ترین درگاه های هارد دیسک ها و سی دی رام ها برای چندین سال بودند.با توجه به این که عمر کابل های موازی به اتمام رسیده بود ! نسخه ی سریال این تکنولوژی به بازار عرضه شد با نام Serial-ATA یا همان کابل معروف SATA ، یک تک سیم با حداقل 4 رشته که با سیستم ارتباط P2P برقرار میکند .
ساتا متد جدیدی برای انتقال اطلاعات از درایو به ماردبرد بود . شاید پیش خودتان فکر کنید که سریال کردن یک کابل موازی باعث کاهش سرعت میشود !! ولی اینطور نیست چرا که سرعت کابل سریال بیشتر از 8 برابر افزایش یافته است .
در آخرین نسل های ATA ماکسیمم سرعت چیزی حدود 100 Mb/s بود ولی امروزه آخرین نسل SATA یعنی SATAIII سرعتی بالغ بر 6 Gb/s را دارا میباشند .
یکی از مزیت های SATA نسبت به ATA علاوه بر سرعت بالا کوچک تر شدن کانکتور آن است و همچنین مسافت بیشتری را میتواند پشتیبانی کند (100 cm)
SAS
Serial Attached SCSI یا SAS ، در این نکنولوژی اولین نکته ی قابل توجه افزایش تعداد دیوایس در هر اینترفیس است تا 128 دوایس را به صورت P2P ساپرت میکند . که اگر از پرت اکپندر ها استفاده شود تا 16384 دیوایش به ازای هر اینتر فیس استفاده کرد.
SAS ها از کابل مشابه SATA ها استفاده میکنند و از کانکتور بسیار شبیه SATA نیز بهره برده اند.اینترفیس SAS ساتا را نیز ساپرت میکند و SATA ها SAS دیوایس ها را ساپرت نمیکنند. نکته ی قابل توجه آن است که با توجه به این SATA پرت سریال است به همین دلیل احتیاج به پایان دهنده ندارند. از هارد دیسک های SAS معمولا برای عملکرد بهتر و از هاردهای SATA برای ظرفیت بیشتر استفاده میکنند. این دو تکنولوژی جای یکدیگر را نمیگیرند و بسته به نیاز بیزنس شما ، تکنولوژی مناسب باید انتخاب شود .